Barnbok,  Författaren Daniel

Hur boken Finurliga Figurer kom till

Nu har min bok Finurliga Figurer med kuliga kulörer äntligen kommit!

Det är alltid en fantastisk känsla att få hem den färdiga produkten. Just att man en gång fått en idé i huvudet, fnulat på den, fått ner den på datorn och sedan få hålla resultatet i sin hand. Hittills har jag bara varit med om det 3 gånger tidigare, men jag gissar att känslan kommer att bestå.

Så varför skrev jag den här boken? Jo, jag märkte hur mina barn i ca 3-4-årsåldern pratade väldigt mycket om olika former och färger. Grundidén blev såklart att skapa olika karaktärer utifrån former. Den första karaktären blev Frasse Fyrkant som jag skissade ner. Det blev direkt en favorit hos mina kids, men då jag smakade på hans namn kände jag att det låg för nära “Svamp Bob Fyrkant”. Därför döpte jag om honom till Kalle Kvadrat. Mina barn protesterade.

Sen gick jag in i photoshop och grundskissade de olika figurerna som fick namnen Kalle Kvadrat, Cecilia Cirkel, Ronny Rektangeln och Tina Triangel. Eftersom de var 4 styken fick jag idén att boken även kan ta upp antal. Jag bestämde mig från början att inte göra någon typ av dramatisk historia kring det hela utan ville låta färg, form och antal ligga i fokus i en så enkel historia som möjligt.

 

När figurerna sedan fick liv och börja gå omkring i sin värld kom direkt tanken på att de skulle vara olika färgade och därför blev det naturligt att lyfta fram allas olikheter och att det vackra just är att vi är så olika. Sen frågade jag Pekka Strandroth (som även illustrerat min första bok “Hjälp! Ett lejon har ätit upp mamma och pappa”) om han ville illustrera boken. Han tackade ja och skissade ihop väldigt fina bilder och jag satte ihop en pdf på hur boken ungefär skulle komma att se ut. Sedan skickade jag in det till Idus förlag. Det dröjde inte längre förrän de hörde av sig och tyckte att boken var toppen!
Som alltid förändrades både figurernas utseende och historien en aning under själva processen att få till det hela till en riktigt bok. Vi ville skippa de stereotypa utseendet som skiljer flickor och pojkar åt. Dvs inga tydliga vackra långa ögonfransar och liknande på flickorna. Återigen, färg och form skulle ligga i fokus. Jag fick även idén om att låta läsarna försöka minnas vilka former färgerna hade. Det visade sig vara ett väldigt lyckat drag då jag provade på andra barn. De var fullständigt besatta i att skrika ut figurernas färg och det blev ett väldans engagemang. Roligt!

Det var också när jag fick idén om det vackra med allas olikheter som regnbågen gjorde entre i berättelsen. Regnbågen som ju faktiskt kommit att bli en symbol för tolerans inför varandras olikheter.

 

Så efter nästan ett år av bollande mest fantastiska Sandra Stridh och Ulrika Slottner på Idus förlag så blev allting färdigt och vi slog näven i bordet och skickade iväg alltsammans till tryck. Och idag var dagen då det ringde på dörren och jag fick hjälpa till att bära in 4 kartonger fulla med böcker om 4 figurer som ska gå och bada och upptäcker det vackra med att alla får vara olika!

 

 

När min sambo frågade om sonen ville läsa någon av de nya böckerna hon lånat på biblioteket sprang han direkt fram till den nyanlända högen med Finurliga Figurer, som han ju läst tusentals gånger via datorn förut, och krävde att få höra den igen och igen. Och igen. Det bästa betyg man kan få!

5 Comments

 • Sanna Martinsson

  Hej Daniel!
  Jag vill köpa 3 st böcker till mina dagbarn o till 2 kollegor o deras barn!
  Kram Sanna martinsson

 • Alexandra

  Din bok ser helt fantastisk ut men verkar inte finnas till försäljning längre. Vet du var jag kan få tag på ett exemplar?

  /Alexandra

 • Maria Ericsson

  Hejsan Daniel.
  Jag heter Maria och är en förskollärarstudent. Jag har googlat på böcker till barn om olika former men hittade ingenting förrän jag snubblade in på din sida. Jag har praktik på en förskola och ska göra en bilduppgift. Jag tänkte läsa en bok om former och sedan efter det ska barnen få skapa fritt med lera om former. Din bok hade varit perfekt i det syftet. Min fråga är: finns den kvar och kan jag få tag på den inom en snar framtid? Vad kostar den? Hur får jag tag på den? Hoppas på att få ett svar och hoppas verkligen att jag får tag på den. Med vänliga hälsningar Maria

  Skickat från min iPhone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *